Ternat: Fair Trade Gemeente

Fair Trade Ternat.jpgTernat heeft de begeerde titel FairTradeGemeente in de wacht gesleept. Dat is ruim twee jaar na de goedkeuring van de resolutie “Ternat gaat voor Fair Trade” door de gemeenteraad op 19 maart 2010.
Dankzij de volgehouden inspanningen van het gemeentebestuur en de Fairtradetrekkersgroep zijn we daarin met glans geslaagd. Naast de gemeentelijke diensten, heeft een voldoende aantal winkels, bedrijven, cafés, restaurants, scholen en verenigingen uit de gemeente zich ertoe verbonden om minimum twee Fairtradeproducten te gebruiken en te verkopen.

De titel van FairTradeGemeente geeft aan dat de gemeente en haar inwoners op een heel concrete manier wil bijdragen aan een waardig bestaan voor de kleine boer in het Zuiden en de duurzame producent in het Noorden.
Elke gemeente die eerlijke handel een warm hart toedraagt en haar bevolking aanzet om zoveel mogelijk fairtradeproducten te kopen kan de titel van FairTradeGemeente verwerven.
Hiervoor moet de gemeente aan 6 bepaalde criteria voldoen voor ze deze titel in de wacht kan slepen en ze officieel wordt toegekend.

Wat zijn de 6 criteria:
1.
Het lokaal bestuur keurt een resolutie goed die Fair Trade steunt en beslist om koffie en minstens één ander fairtradeproduct aan te kopen voor vergaderingen, op kantoor en in de cafetaria’s.
Op 19/04 heeft de gemeenteraad de resolutie rond Fair Trade goedgekeurd.
Hierbij engageert het gemeentebestuur zich dan ook tot de aankoop van een aantal fairtradeproducten. Zo worden op alle gemeentelijke diensten fairtrade koffie en thee geschonken en gedronken.

2. Minstens 2 fairtradeproducten zijn duidelijk beschikbaar in de plaatselijke winkels en horecazaken.
In volgende winkels kan je fairtradeproducten aankopen:
AD Delhaize Ternat - Lidl Ternat - Okay Ternat - Natuurwinkel Indra - Wereldwinkel Ternat
In volgende horecazaken biedt men fair trade producten aan:
De Smaakpapil, Marktplein 28 (koffie, bananen, ambachtelijke lokale producten)
Het Plotercafé, Kekrstraat 4 (chocolade, thee)

3. Een aantal scholen, bedrijven en organisaties gebruikt fairtradeproducten en communiceert hierover.
Volgende scholen, verenigingen, instanties, bedrijven gebruiken fairtradeproducten:
OCMW-Ternat; vzw Kruikenburg; 11.11.11.-Ternat; KVLV Wambeek; Gemeentelijke Ouderenadviesraad; Natuurpunt Ternat; SPA-Groen-Gras; Gemeentelijke Vrije Basisschool De Kiem; Sint-Jozefinstituut; PWA Ternat; KLIT bvba.

En binnenkort mogen we zeker ook je school, bedrijf, vereniging, restaurant, café, winkel, organisatie,… aan onze Fair Tradelijst toevoegen? Staat jouw bedrijf, school, vereniging, zaak,…hier niet tussen maar gebruiken jullie toch fairtradeproducten of hebben jullie de intentie dit te doen? Laat dit ons weten en neem contact op met welzijn@ternat.be - 02 451 45 42.

4. De campagne tracht te zorgen voor zoveel mogelijk media-aandacht op lokaal en regionaal niveau. De trekkersgroep zorgt ervoor dat bij elk initiatief of bij het bereiken van een criterium de pers wordt ingelicht. Hierdoor bereikt men een groot deel van de bevolking.

5. Een lokale trekkersgroep is actief. Zij nemen de nodige initiatieven om de titel te behalen. Eenmaal de titel behaalt blijft deze groep zorgen voor de continuïteit van de campagne. Momenteel bestaat de trekkersgroep uit 4 personen.
Wenst u actief mee te werken met de trekkersgroep neem dan zeker contact op met welzijn@ternat.be – 02 5451 45 43.

6. Lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten wordt aangemoedigd door een nieuw initiatief hierover binnen de gemeente te lanceren.
Via de kruidenkwekerij Duizendblad en Wambeekhoeve kan je je abonneren op voedselteams voor biologische groenten en fruit uit de streek.

Meer info over voedselteams:

. Wambeekhoeve, ambachtelijke hoeveproducten, Massestraat 50, 1741 Wambeek, T 02 582 35 23
. Duizendblad, kruidenkwekerij, Ternatstraat 11, 1742 Ternat, www.duizendblad.be T 0472 472 838
. Ontdek wat lekkers de streek Pajottenland te bieden heeft bij: “Lekkers uit het Pajottenland
De cvba Lekkers uit het Pajottenland is een producentencoöperatie. Boeren en verwerkers brengen al het lekkers dat onze streek te bieden heeft samen tot bij jou. Al de producten dragen het merk Pajottenland, een merk voor producten met een hart voor de streek. Ze zijn lokaal geproduceerd, ambachtelijk, traditioneel of net innovatief en zijn gemaakt met aandacht voor het milieu en het landschap. Lekkere verse ambachtelijke producten uit eigen streek die zo weinig mogelijk voedselkilometers met zich meeslepen of het principe van slow food: echte korte keten met zo min mogelijk impact op de natuur van onze prachtige streek, daar gaat het om!
Om het de klant nog makkelijker te maken, starten de makers van de coöperatie (acht producenten waaronder ook het Duizendblad uit Ternat) een webwinkel waar je hun producten online kan aankopen. Op verschillende afhaalpunten in de streek kan je dan je ‘Lekkers uit het Pajottenland-pakket’ afhalen.

Meer info:
www.lekkersuithetpajottenland.be en www.pajottenland.be.

Het behalen van de titel wil niet zeggen dat dit het eindpunt is. Maar het moet gezien worden als een aanmoediging om verder te gaan. De titel moet blijven leven en vooral ze moet blijven groeien. Het is het moment om een nieuwe planning op te maken, nieuwe doelstellingen te formuleren zodat er een structurele veranderingen in de gemeente komen.

Meer info over Fair Trade Gemeente: www.fairtradegemeenten.be