Aanvraagprocedure opportuniteitsadvies

< terug naar 'Ik bied zelf kinderopvang aan'

Waarom een opportuniteitsadvies voor Kinderopvang?

Vanaf 1 januari 2022 dient elke organisator van kinderopvang een opportuniteitsadvies aan te vragen bij het lokaal bestuur voor:

  • De opstart van een groepsopvang (niet voor gezinsopvang)
  • De verhuis van een bestaande locatie binnen de gemeente
  • Een uitbreiding van een bestaande locatie vanaf 9 extra plaatsen

Het opportuniteitsadvies focust op de vraag of het opportuun is om een kinderopvang op te richten op de vooropgestelde locatie.

Dit opportuniteitsadvies vormt een verplicht onderdeel van de vergunningsaanvraag (die ingediend wordt bij het Agentschap Opgroeien). De organisator voegt dit advies toe bij de aanvraag tot vergunning. Als organisator dien je eveneens aan te geven hoe je met de gegeven opmerkingen uit het opportuniteitsadvies aan de slag zal gaan.

Het advies is niet bindend voor de organisator, noch voor het Agentschap Opgroeien.

Eens de adviesvraag is ingediend bij het lokaal bestuur, ontvangt de organisator binnen de 30 kalenderdagen het opportuniteitsadvies. De organisator heeft vervolgens 30 kalenderdagen de tijd om te reageren op dit advies (zie ‘procedure’ voor meer informatie).

Terug naar overzicht >

Procedure

  1. Voorbereiding door de aanvrager
  2. Indienen van schriftelijke aanvraag door de organisator
  3. Opmaken van het opportuniteitsadvies
  4. Advies van het LOK
  5. Bekrachtiging van het opportuniteitsadvies door het college van burgemeester en schepenen
  6. De aanvrager ontvangt het bekrachtigd opportuniteitsadvies via e-mail

1. Voorbereiding door de aanvrager

Je vraagt een kennismakingsgesprek aan bij de dienst welzijn van het lokaal bestuur Ternat.

Er wordt nagegaan wat je motivatie is om op de gekozen locatie een kinderopvanginitiatief te openen of uit te breiden. Er wordt ook gepolst naar je ervaring, je visie en je plan van aanpak. De procedure van de adviesaanvraag wordt ook overlopen.

Vraag je kennismakingsgesprek aan via e-mail welzijn@ternat.be of bel naar 02 451 45 40. De dienst zorgt voor een vlotte opvolging van je aanvraag.

Van zodra de locatie gekend is, vraag je een vooroverleg aan bij de dienst ruimte en omgeving van het lokaal bestuur Ternat.

De dienst gaat na of het pand geschikt is en de functie van kinderopvang er toegelaten is. Breng zoveel mogelijk informatie mee naar het overleg (bv. plannen, oppervlaktes, voorziene parkeerplaatsen)

Vraag je vooroverleg aan via stedenbouw@ternat.be of bel naar 02 451 45 84. De dienst zorgt voor een vlotte opvolging van je aanvraag.

Opgelet: dit vooroverleg staat los van de officiële vergunningsaanvraag die ook dient aangevraagd te worden (los van het opportuniteitsadvies). Lees meer informatie over de officiële vergunningsaanvraag in het omgevingsloket.

2. Indienen van schriftelijke aanvraag door de organisator

Doe je aanvraag digitaal via het online formulier.

Volgende gegevens worden opgevraagd:

  • Gegevens organisator (Naam - Ondernemingsnummer - Contactpersoon - E-mailadres - Telefoonnummer)
  • Gegevens van de kinderopvanglocatie (naam van opvang - adres van de opvang - Beoogde aantal plaatsen (indien het gaat om een uitbreiding: geef het beoogde aantal nieuwe plaatsen op))
  • Kennismakingsgesprekken
    • Datum kennismakingsgesprek met de dienst welzijn
    • Datum vooroverleg met de dienst ruimte en omgeving
  • Reden van de vraag om een opportuniteitsadvies
    • Nieuwe kinderopvanglocatie groepsopvang in de gemeente Ternat
    • Verhuis van een bestaande locatie groepsopvang binnen de gemeente Ternat
    • Uitbreiding van een bestaande locatie groepsopvang met minstens 9 plaatsen
    • Uitbreiding van een bestaande locatie gezinsopvang naar een locatie groepsopvang (vanaf 9 plaatsen)
  • Samenwerking met het lokaal bestuur
    • De organisator verbindt zich ertoe om aan te sluiten bij Huis van het Kind, het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) en het Lokaal Loket Kinderopvang van Ternat.

3. Opmaken van het opportuniteitsadvies

De dienst welzijn maakt het opportuniteitsadvies aan de hand van de criteria op, in samenwerking met de clustermanager samenleven en ruimte.

4. Advies van het LOK

De dienst welzijn legt het opportuniteitsadvies voor aan de leden van het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) via e-mail. Zij krijgen de kans om aanpassingen te formuleren bij het opportuniteitsadvies.

4. Bekrachtiging van het opportuniteitsadvies door het college van burgemeester en schepenen

5. De aanvrager ontvangt het bekrachtigd opportuniteitsadvies via e-mail

De dienst welzijn bezorgt het opportuniteitsadvies aan de aanvragende organisator via e-mail, ten laatste 30 dagen na de schriftelijke aanvraag.

In die e-mail wordt de aanvrager ook op de hoogte gebracht dat zij beroep kunnen doen op hun hoorrecht indien zij niet akkoord gaan met het advies.

Dit hoorrecht houdt in dat zij opmerkingen mogen formuleren bij het uitgebrachte advies. Wanneer zij hier beroep op willen doen, stuurt de aanvrager binnen de 30 dagen na het ontvangen van het advies een e-mail naar welzijn@ternat.be. De organisator wordt dan gehoord door het college van burgemeester en schepenen.

Terug naar overzicht >

Criteria van een opportuniteitsadvies

Kennismakingsgesprek

Er heeft een kennismakingsgesprek plaatsgevonden tussen de aanvrager en een medewerker van het lokaal bestuur bevoegd voor kinderopvang.

Motivering: een kennismakingsgesprek laat toe om, reeds voor de start van de nieuwe opvanglocatie, een dialoog te creëren tussen de organisator en het lokaal bestuur. Tijdens dit gesprek kan het lokaal bestuur de organisator ook inzicht geven in de lokale context van de gemeente en de stedenbouwkundige situatie, evenals in de noden en bezorgdheden die leven binnen de gemeente. Via een goede kennismaking hopen we de duurzaamheid van het nieuwe project te vergroten.

Vooroverleg met de dienst ruimte en omgeving

Overleg over

  1. de geschiktheid van het pand, en
  2. of de functie van kinderopvang er toegelaten is.

Motivering: een pand waar kinderopvang georganiseerd zal worden, moet voldoen aan de geldende stedenbouwkundige voorschriften en goede ruimtelijke ordening. De functie van kinderopvang moet toegelaten zijn op de gekozen functie. Het opportuniteitsadvies vervangt de nodige stedenbouwkundige vergunningen niet.

Samenwerking met het lokaal bestuur

De organisator zegt toe om aan te sluiten bij het Huis van het Kind en het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK). De organisator verbindt zich er ook toe om deel uit te maken van het Lokaal Loket Kinderopvang.

Motivering: een vertegenwoordiging van alle betrokkenen bij de kinderopvang in Ternat in het Huis van het Kind en het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK), evenals deelname aan het Lokaal Loket Kinderopvang, ondersteunt de ontwikkeling en uitvoering van een gedragen lokaal gezinsbeleid en visie rond kinderopvang in Ternat.

Terug naar overzicht >

Vragen over het opportuniteitsadvies?

welzijn@ternat.be – 02 451 45 40.

< terug naar 'Ik bied zelf kinderopvang aan'