Aziatische Hoornaar: voorjaarsvallen

Waarom de Aziatische hoornaars vangen?

De Aziatische hoornaar is een wespensoort uit Zuidoost-China die sinds 2016 opduikt in ons land. Deze grote wespachtige, niet te verwarren met de nuttige inheemse Europese hoornaar, is een geduchte vijand van onze bijen. Helaas breidt de soort ook in onze regio jaarlijks uit.

Hoe kan je de Aziatische hoornaars bestrijden?

Je kan de Aziatische hoornaar bestrijden met voorjaarsvallen

Waar plaats je de lokval?

De ideale dichtheid voor verspreiding van de vallen is 10 vallen per km². 

Je vult de lokval met een mengeling van = 1/3 (goedkope) witte wijn, 1/3 blond bier, 1/3 suiker(stroop).

Je hangt ze op ooghoogte (één tot anderhalve meter van de grond) in de buurt waar er vorig jaar een nest was of in de buurt van bijenkasten.

Op het zwarte omhulsel is een QR-code aangebracht, waarop de gebruiksaanwijzing en nodige info staat (PDF).

Lokaal bestuur Ternat plaatst zelf ook op strategische plaatsen op openbaar domein lokpotten. (bvb. Park Kruikenburg, grasplein achterzijde gemeentehuis…)

Waarom de Aziatische hoornaars vangen in het voorjaar?

Koninginnen van de Aziatische hoornaar overwinteren op droge, beschutte plaatsen en verlaten eind februari, begin maart hun nest. Zodra de koningin haar winterschuilplaats verlaat, gaat ze niet meer terug en zoekt ze een plaats om een embryonest te maken. Zo'n nesten vind je vaak in tuinhuisjes of andere droge plaatsen in de buurt van mensen en water. Uit de eitjes komen voorjaarslarven die de koningin grootbrengt. Die helpen haar later in het jaar om de kolonie uit te breiden.

Tijdens de zoektocht naar voedsel voor de jonge larven is de koningin kwetsbaar. Wanneer je op voldoende plaatsen vallen met lokstof plaatst, kan je ze vangen.

Met deze methode worden zoveel mogelijk potentiële nesten voorkomen. Dit is niet alleen goed voor de bestrijding van de hoornaar, maar werkt ook kostenbesparend, omdat de zomernesten meestal zeer hoog hangen en dus moeilijk te bestrijden zijn.

Wat is het verschil met andere vallen?

Deze lokpotten zijn selectief gemaakt ter bescherming van andere insecten.

De vallen zijn ontworpen om Aziatische hoornaars veilig te vangen, terwijl andere insecten die toch in de val zouden vliegen, veilig weg kunnen geraken. De val is effectief, milieuvriendelijk en zorgt voor een doeltreffende bestrijding van Aziatische hoornaars.

Hoe kan je een lokpot krijgen?

Ternat werkt samen met vzw Imkers van het Pajottenland om dit voorjaar koninginnen van de Aziatische hoornaar te vangen op het grondgebied Ternat. Er waren 250 voorjaarsvallen ter beschikking die allen de deur zijn uitgegaan.

We kochten 250 lokvallen aan via Imkers van het Pajottenland, aan de voordelige prijs van 5 euro per stuk. We stellen ze gratis ter beschikking aan onze inwoners. 

Wens je nog een lokval? Je kan er een aankopen via de Imkersbond.

Waarom lokvallen plaatsen?

De Aziatische hoornaar is aan een opmars bezig in ons land, en dat wil de gemeente tegengaan. Aziatische hoornaars zijn nauwelijks gevaarlijk voor de mens, behalve wanneer ze voelen dat hun nest bedreigd wordt. Voor onze eigen insecten ligt dat anders. Aziatische hoornaars zijn in staat hele bijenkorven leeg te roven. Dat zou een negatieve impact kunnen hebben op onze biodiversiteit. Daarom verdelen we lokvallen aan onze inwoners om zo de verspreiding van de Aziatische hoornaar tegen te gaan.

Meer informatie

www.imkerspajottenland.be 

Lokpotten op publieke plaatsen

Lokaal bestuur Ternat plaatst zelf ook op strategische plaatsen op openbaar domein lokpotten. (bvb. Park Kruikenburg, grasplein achterzijde gemeentehuis…)

Wat moet je doen als je denkt een Aziatische hoornaar of een nest te zien?

Lees er alles over op www.ternat.be/bijwesphoornaar#hoornaar