Composteren - compostvat / compostbak

Ongeveer de helft van het huishoudelijk afval is composteerbaar (of door de natuur verteerbaar). Door het groenafval gescheiden te houden van het overige afval, help je mee om de hoeveelheid te storten of te verbranden afval te beperken. Bovendien is groenafval, de grondstof voor compost, een waardevol en onmisbaar element in land- en tuinbouw en natuurlijk ook in je eigen tuin.

Wat is composteerbaar?

Schillen en resten van fruit, groenten en aardappelen dierlijk en plantaardig keukenafval en etensresten schaaldierresten (uitgezonderd schelpen zoals mosselschelpen, oesterschelpen…)
broodresten noten en pitten vaste zuivelproducten
koffiedik mest van kleine huisdieren eieren, eierschalen
papieren koffiefilter papier van keukenrol vlees- en visresten
fijn tuin- en snoeiafval (Bladeren, gras, onkruid, haagscheersel) kamer- en tuinplanten (inclusief potgrond) schaafkrullen en zaagmeel van onbehandeld hout

Wat is niet composteerbaar?

Vloeistoffen (bv. soep, melk, koffie,…) vet en oliën (uitgezonderd gerechten waar een klein aandeel saus in zit) behandeld hout (met verf, vernis, impregneermiddel)
sauzen beenderen en dierlijk (slacht)afval schelpen van mosselen, oesters…
theezakjes en koffiepads dierenkrengen plastiek
kattenbakvulling en vogelkooizand mest van grote huisdieren of in grote hoeveelheden wegwerpluiers en ander hygiëne-afval
glas metalen houtskool
aarde en zand kurk asresten
stof uit de stofzuiger grof ongesnipperd snoeihout dikke takken

Theezakjes/koffiepads vs koffiefilters

Theezakjes en koffiepads horen niet in het gft-afval. Uit onderzoek blijkt immers dat deze kunststoffen kunnen bevatten.
Papieren koffiefilters behoren wel nog tot het gft-afval. 

Compostvat / compostbak

Door thuis te composteren kan je flink besparen op je afvalkosten. De grootte van je tuin bepaalt of je kiest voor een compostvat, een compostbak of een composthoop. Heb je een kleine tuin dan gebruik je best een compostvat. Je kan er jouw tuinafval samen met het keukenafval in verwerken. Heb je een grote tuin of is de hoeveelheid afval die je regelmatig in je tuin verzamelt te groot voor een compostvat, kies dan voor één of meer compostbakken.

Een compostvat (280 liter) kost € 25.

Een compostbak (1300 liter) kost € 100.

Je kan een compostvat en compostbak online bestellen.

De betaling doe je aan het onthaal van het gemeentehuis, zij bezorgen jou een ontvangstbewijs. Hiermee kan je, na afspraak, je compostvat tijdens de openingsuren, afhalen in de gemeentelijke loods (Assesteenweg 336 - naast het recyclagepark).

Composteerbare zakken

Je kan composteerbare zakken gebruiken om je GFT-container proper te houden. De zakken zijn gemaakt van een makkelijk afbreekbaar materiaal, waardoor de zakken na een drietal weken spontaan beginnen te composteren.

Je kan de composteerbare zakken aankopen aan het onthaal van het gemeentehuis, de tarieven vind je terug op de achterzijde van je afvalkalender.

GFT-zakken

  • zakken 60 liter: rol van 10 zakken
  • zakken 30 liter: rol van 10 zakken
  • zakken 15 liter: rol van 10 zakken

Biozakjes voor keukenbakjes (GFT)

Rol van 50 zakjes

Een keukenbakje kan je gratis afhalen aan het onthaal van het gemeentehuis. De biozakjes kan je in je compostvat gooien of meegeven in een GFT-zak, je kan ze NIET op de stoep plaatsen voor ophaling.

Hoe composteren?

Op onderstaande video's van CompostKracht wordt composteren duidelijk uitgelegd:

Compostmeesters

Onze compostmeesters kunnen je met raad en daad bijstaan in alles wat met composteren te maken heeft. Deze gaan elke eerste zaterdag van de maand tussen 9u-12u door op de demonstratieplaats naast het recyclagepark. Dit van maart tot en met oktober.