Een dier gevonden?

Leeft het nog?

Als je een zwerfdier, verloren of achtergelaten dier vindt, meld het zwerfdier bij de lokale politie die de chip uitleest en de eigenaar contacteert of aan de Ark van Pollare ter bewaring geeft.

Je kan dit ook melden via ons formulier (Kies ‘melding over zwerfdieren’).

De eigenaar is verplicht om de kosten, zoals verzorgingskosten, te betalen. Als de hond of kat niet is gechipt en / of geregistreerd, dan zal het asiel dit eerst in orde brengen voor het dier mee te geven met de eigenaar. De eigenaar zal ook deze kosten betalen.

Meldt de eigenaar zich niet, dan komt het dier ter adoptie. Neem een kijkje op www.adopteereendier.be. Meer dan 1 500 dieren zoeken een nieuwe thuis.

Zwerfkatten

We hebben een samenwerkingsovereenkomst met de Ark van Pollare vzw (Lennik) voor de sterilisatie en castratie van zwerfkatten. Er worden vangbakken geplaatst, daarna worden de dieren naar de dierenarts gebracht. Na de behandeling worden ze teruggeplaatst waar ze gevangen zijn.

(Zwerf)katten die gevoerd worden, worden NIET gecastreerd en/of gesteriliseerd op onze kosten omdat die kat toebehoort aan degene die hem voedert.

Laat je op eigen initiatief een zwerfkat steriliseren bij de dierenarts, dan komen we NIET tussen in de kosten.

Breng je een zwerfkat naar de dierenarts i.p.v. te melden aan de gemeente via het meldingsformulier, sta je ook in voor de gemaakte kosten.

Lees alles na op ternat.be/sterilisatieprojectbijzwerfkatten.

Is het dier verwaarloosd?

Je kan dit melden aan de politie, bij het meldpunt van de Vlaamse overheid of aan de dienst Dierenwelzijn van Ternat (Kies ‘melding over zwerfdieren’).

Lees meer op ternat.be/meldenverwaarloosdemishandeldedieren

Is het dier overleden op de openbare weg?

Laat het weten aan dienst Dierenwelzijn van Ternat via het meldingsformulier (Kies ‘melding over dode dieren op de weg’), via mail (veiligheid@ternat.be) of telefonisch (02 451 45 45).

Dieren onder de wielen

Heel wat dieren sneuvelen in het verkeer. Daarom is het belangrijk om knelpunten in kaart te brengen om zo gepaste maatregelen te kunnen nemen. Je kan daarbij helpen door zelf knelpunten én slachtoffers van aanrijdingen te registreren.

Via dierenonderdewielen.be kan je (nadat je een account hebt aangemaakt) laten weten waar je een dood of gewond dier langs de weg hebt aangetroffen. Je kan de slachtoffers ook registreren via een app:

Wie dat wil, kan ook een bepaald traject regelmatig controleren op de aanwezigheid van verkeersslachtoffers. De ingezamelde kennis kan ervoor zorgen dat er in de toekomst minder slachtoffers vallen.

Enkele tips:

  • Zorg dat je hond of kat gechipt is. Honden en katten moeten verplicht gechipt en geregistreerd zijn. Meer informatie lees je op: ternat.be/huisdierlatenchippen
  • Vergeet bij een verhuis het adres op de chip van je huisdier niet aan te passen. Ook bij de verandering van je telefoon, pas je je gegevens aan op de chip. Dit doe je via DogIDen/of CatID 
  • Zorg voor een stevige omheining of stal. Controleer de stal/omheining na slecht weer/hevige wind.

Overzicht meldpunten