Gevonden, verloren & gestolen voorwerpen

Heb je een voorwerp gevonden of verloren in Ternat?

Dan kan je het aangifteformulier digitaal invullen. 

Gevonden en verloren voorwerpen die door ons in ontvangst worden genomen, worden steeds ingeschreven in een register.

Nieuwe regeling voor gevonden voorwerpen

Stel: je maakt een wandeling en vindt een portefeuille of een ander kostbaar iets. Wat dan?

Tot voor 1 september 2021 kon je het antwoord vinden in de Wet van 30 december 1975 [betreffende de goederen, buiten particuliere eigendommen gevonden of op de openbare weg geplaatst ter uitvoering van vonnissen tot uitzetting]. Sinds 1 september 2021 is de procedure daarin beschreven echter opgeheven en geldt de regeling uit de Wet van 4 februari 2020 houdende boek 3 “Goederen” van het Burgerlijk Wetboek.

Wat houdt dit concreet in?

Als vinder dien je een redelijke poging te ondernemen om de eigenaar van het gevonden voorwerp terug te vinden. Vind je de eigenaar niet terug, dan moet je binnen de zeven dagen aangifte doen bij de gemeente waar de zaak gevonden is, of een andere gemeente naar keuze.

Het lokaal bestuur neemt de zaak dan op in haar register van gevonden zaken en laat dit desgevallend weten aan de gemeente waar de zaak gevonden werd. Deze laatste gemeente maakt daar dan ook melding van in haar eigen register. Neemt de gemeente de zaak in bewaring, is zij daar dan ook aansprakelijk voor, hou je ze als vinder zelf bij, ben jij dat.

Ondertussen doet de gemeente de nodige inspanningen om de eigenaar te bereiken. Indien de eigenaar gekend is, brengt de gemeente hem of haar binnen de maand na ontvangst van de aangifte op de hoogte per aangetekende zending. Tal van gemeenten doen ook inspanningen om rechtmatige eigenaars via sociale media te bereiken.

Het lokaal bestuur of vinder is in elk geval verplicht de goederen 6 maanden te bewaren, tenzij het gaat om goederen die snel bederven of schadelijk zijn voor de openbare hygiëne, gezondheid of veiligheid óf fietsen. Fietsen moeten maar 3 maanden worden bijgehouden. Is de termijn verstreken, kan de gemeente of de vinder op een economisch verantwoorde wijze beschikken over de zaak. Dit kan verschillende zaken betekenen:

  • ofwel organiseert het lokaal bestuur een openbare verkoop;
  • ofwel schenkt het lokaal bestuur het voorwerp aan een derden, zoals het overdragen van de goederen aan de kringloopwinkel;
  • ofwel gebruikt het lokaal bestuur het voorwerp zelf;
  • ofwel vernietigt het lokaal bestuur het voorwerp.

Ingeval van verkoop moet het lokaal bestuur de opbrengst ter beschikking van de eigenaar of van zijn rechtverkrijgenden houden.

Het voorwerp blijft toebehoren aan zijn oorspronkelijke eigenaar. Het lokaal bestuur of de vinder wordt pas eigenaar vijf jaar na de opname in het register voor zover de oorspronkelijke eigenaar zich niet kenbaar heeft gemaakt. 

Het lokaal bestuur heeft een retentierecht, zolang de eigenaar de verplichting tot vergoeding van de redelijke kosten van bewaring, behoud en opsporing niet heeft nagekomen. 

Hoe werkt het?

Gevonden voorwerp

Het is onze plicht een gevonden voorwerp bij de eigenaar terug te brengen. Weet je wie dit is, dan kan je dat zelf regelen. Weet je niet wie de eigenaar is, dan kan je het voorwerp bezorgen aan de onthaalbalie van lokaal bestuur Ternat (tijdens openingsuren).

Verloren voorwerp

Heb je een voorwerp in Ternat verloren, dan kan je hiervan aangifte doen bij het lokaal bestuur via het aangifteformulier digitaal of op papier.

Is het voorwerp gevonden, dan kan je het, na aangifte, terugkrijgen.

Is het niet gevonden dan blijft het voorwerp als ‘verloren’ geregistreerd staan.

Gevonden / verloren sleutels / gsm

Sleutels worden vaak verloren én gevonden. Je kan steeds een gevonden sleutel inleveren. Ben je een sleutel kwijt, informeer dan bij onze dienst of je sleutel gevonden is.

Gevonden / verloren fiets

Wie z'n fiets kwijtraakt, kan vanaf nu best eens een kijkje nemen op www.gevondenfietsen.be, een website van alle Vlaamse provincies samen. Door één keer te zoeken, zoek je meteen in alle provincies en zie je snel of jouw fiets er ook tussen zit. Daarop staan fietsen die gevonden zijn, fout geparkeerd stonden of in beslag zijn genomen bij fietsendieven.

Fiets/bromfiets kwijt of verloren? Doe steeds aangifte van verlies of diefstal bij de politie. Dat kan ook elektronisch via police-on-web.be.

Wil jij nog lang met jouw fiets rondrijden? Help dan een diefstal te vermijden en laat je fiets registreren / graveren.

Gestolen voorwerp / inbraak in woning of voertuig

Heb je een vermoeden dat iets van jou werd gestolen? Diefstal is dit een zaak van de politie. Neem zo snel mogelijk contact op met het politiebureau in geval van bvb. diefstal van of in je wagen, diefstal in je woning, verlies van (elektronische) identiteitskaart, verlies of diefstal van gsm/smartphone, diefstal van (brom)fiets, nummerplaat/inschrijvingsbewijs van wagen, verlies of diefstal van rijbewijs, verlies of diefstal van bankkaart/kredietkaart...

Lees meer omtrent inbraakpreventie op de pagina preventie.