Het BOA-decreet

Wat is het BOA-decreet?

Het BOA-decreet staat voor een nieuwe organisatie van Buitenschoolse Opvang en Activiteiten.

De Vlaamse Regering schuift met het decreet drie doelstellingen naar voren:

  1. Kinderen ontplooiingskansen en speelmogelijkheden geven, met keuzevrijheid en recht op rust.
  2. Ouders de kans geven om werk, opleiding en gezin vlot te combineren.
  3. Een aanbod creëren dat toegankelijk en betaalbaar is voor iedereen.

Dit filmpje vat samen wat het nieuwe decreet kan betekenen voor jonge gezinnen.

Hoe is dit vandaag georganiseerd?

Voor en na schooltijd en op schoolvrije dagen kan je rekenen op opvang. Ofwel is dit georganiseerd door een professionele opvangorganisator (zoals bijvoorbeeld Infano in Ternat met de Maantjes) ofwel door de school zelf. Ouders bekijken waar ze gebruik van willen/moeten maken om werk/opleiding en gezin te combineren.

Daarnaast is er in Ternat een groot aanbod aan activiteiten (sport, muziek, woord, tekenen…) en vakantie-aanbod. Elke ouder bekijkt de mogelijkheden voor zijn kind.

Wat betekent het BOA-decreet voor Ternat?

Vanaf januari 2026 zal het lokaal bestuur van Ternat de regierol voor het geïntegreerd aanbod van opvang en activiteiten in Ternat krijgen. Heel concreet betekent dit dat er een beleid moet worden uitgestippeld hoe Ternat de doelstellingen van het decreet zal realiseren en de financiële middelen zal verdelen.

Waar professionele opvangaanbieders - zoals de Maantjes - rechtstreeks subsidies krijgen vanuit Vlaanderen, zullen de middelen in de toekomst (vanaf 2026) naar de lokale besturen gaan. De steden en gemeenten krijgen de opdracht om de middelen te besteden. De Vlaamse overheid legt vast dat minstens 75% van het budget naar opvang moet gaan.

Het budget dat Ternat krijgt, wordt gebaseerd op het aantal kinderen dat in Ternat woont én het aantal kinderen dat in Ternat naar school gaat. Het is vandaag al duidelijk dat dit budget véél lager ligt dan de Maantjes van Ternat, Lombeek en Wambeek nu krijgen van de Vlaamse overheid. Ternat staat bijgevolg voor een grote uitdaging, die we samen met de partners zullen aangaan. We onderzoeken hoe Ternat het BOA-decreet kan realiseren en hoe we voor elk kind dat nood heeft aan opvang ook op een kwaliteitsvolle opvangplaats kunnen voorzien.

In 2025 gaan we op zoek naar wat de mogelijkheden zijn. We volgen het Vlaamse beleid op de voet en zoeken naar oplossingen.