Leesbevordering en -enthousiasme is belangrijk voor (kleine) kinderen. De bibliotheek Ternat wil hier dan ook maximaal op inzetten. De bib schenkt daarom op 26 januari 2023 1 790 boeken aan de 6 lagere scholen in Ternat zodat elke klas, 62 klassen, een mooie eigen permanente boekencollectie kan aanbieden aan de leerlingen. Daarnaast gaan de bib en de scholen een partnerschap aan waarbij de lagere scholen actief inzetten op bibliotheekbezoeken en frequent zullen deelnemen aan educatieve activiteiten die de bibliotheek organiseert in het kader van leesbevordering.
Het gaat om een fikse investering vanuit het lokaal bestuur Ternat, maar op de educatie van kinderen staat geen maximumprijs. Het aanwakkeren van leesenthousiasme legt een mooie basis voor een leven lang lezen. We hebben ervoor gezorgd dat elke klas een gevarieerd en aantrekkelijke boekencollectie ter beschikking krijgt, zodat elke leerling zijn gading kan vinden. Daarnaast worden de banden tussen bibliotheek en scholen versterkt, zodat meer kinderen hun weg naar de bibliotheek vinden. De bibliotheek is er namelijk voor heel wat meer dan enkel de verplichte leesopdrachten en samen met de scholen willen we deze boodschap breed verspreiden., aldus Ines Swaelens, schepen van Vrije Tijd.
Boeken op school
Uit onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van boeken de nieuwsgierigheid bij kinderen wekt en hen ook effectief aanzet tot het spontaan beginnen lezen. De laagdrempeligheid om een boek te kunnen vastnemen en er een stukje in te lezen, zonder verdere verplichtingen, blijkt een zeer gunstig effect op het leesenthousiasme te hebben. Bibliotheken en scholen proberen al langer af te stappen van de louter verplichte leesnummers, waarbij kinderen een opgelegd boek lezen voor een schoolopdracht. Door elke Ternatse lagere school een kwalitatief aanbod van aantrekkelijke leesboeken aan te bieden, hopen we een gunstig effect te zien op de taal- en leesvaardigheid van de kinderen in Ternat.
Divers aanbod
In totaal gaat het om een lading van 1 790 boeken voor de 62 aantal klassen, verspreid over 6 scholen. Aan de hand van uitleenstatistieken binnen de verschillende leeftijdscategorieën is er gekeken welke populaire titels zeker niet mochten ontbreken in de collecties. Daarnaast is er ook op toegezien dat er voldoende inhoudelijke diversiteit is binnen de collecties zowel per thema als per klas. Zo wordt er bijvoorbeeld op toegezien dat het eerste leerjaar A en B op eenzelfde school een ander aanbod krijgt.
Partnerschap
De scholen gaan het partnerschap aan met de bibliotheek en zullen actief inzetten op bibliotheekbezoeken en frequent deelnemen aan educatieve activiteiten die de bibliotheek organiseert i.h.k. van leesbevordering. Hiermee willen we leerlingen reeds op jonge leeftijd de werking en het aanbod van de bibliotheek leren kennen. Op deze manier versterken beide partijen elkaars werking. De bibliotheek helpt de scholen met hun leesbevorderingsbeleid en de scholen op hun beurt stimuleren de leerlingen om ook in hun vrije tijd gebruik te maken van de dienstverlening die de bibliotheek biedt.
Boekstart en leeshelden
Naast de schenking van de scholencollecties zet de bibliotheek ook in op de ondersteuning van jonge lezertjes. Zo is er voor de allerkleinsten het project Boekstart, waarbij elk kind als geboortegeschenk een eerste babyboekje en later ook een prentenboek cadeau krijgt. Met project Leeshelden focust de bibliotheek op leesbegeleiding bij kinderen die te kampen hebben met een leesachterstand. De frequente en laagdrempelige voorleesfeestjes in de bibliotheek zorgen voor een fikse portie voorleesplezier.
Om ook de kleuterklassen aan een eigen boekencollectie te helpen, ondersteunde de bibliotheek de vrijblijvende aanvraag van Ternatse scholen bij het Leesfonds, een initiatief binnen het kader van het Vlaams Leesoffensief.