Sterilisatieproject bij zwerfkatten

Het zwerfkattenprobleem groeit elk jaar. De enige manier om dit te stoppen, is door deze dieren te castreren en te steriliseren. Dankzij het zwerfkattenproject van onze gemeente, kunnen zwerfkatten gratis gesteriliseerd worden.

De overlast van zwerfkatten zoals sproeien, vechten, vuilzakken openscheuren, ongewenste kittens... wordt via het zwerfkattenproject aangepakt met zichtbaar resultaat. Hiermee wordt ook veel onnodig dierenleed voorkomen. Zwerfkatten en zeker ook de kittens hebben immers een triest leven: honger, ziektes, pijn en vaak een ellendige dood.

Melding

Inwoners van de gemeente Ternat kunnen zwerfkatten die zich op het grondgebied bevinden online melden via de knop onderaan of neem zo snel mogelijk contact op met onthaal@ternat.be – 02 451 45 45.

  • Hoe sneller gesteriliseerd, hoe beter. Kattinnen kunnen al vanaf dat ze vijf maand zijn, zwanger worden (soms zelfs vroeger).
  • Meld ook meteen de kittens, zij kunnen tot ze vijf weken oud zijn nog naar een opvang om geadopteerd te worden, daarna is dit niet meer mogelijk. Ze zijn dan te verwilderd om nog als huiskat te leven.
  • Meld eveneens zwangere poezen.

Behandeling zwerfkatten

Het lokaal bestuur Ternat heeft een samenwerkingsovereenkomst met de Ark van Pollare vzw (Lennik) voor de sterilisatie en castratie van zwerfkatten. Er worden vangbakken geplaatst, daarna worden de dieren naar de dierenarts gebracht. Na de behandeling worden de zwerfkatten teruggeplaatst op de plaats waar ze gevangen zijn. Dieren worden niet ingeslapen tenzij dit medisch noodzakelijk is.

De Ark van Pollare vzw is ook actief voor loslopende en weggelopen dieren.

(Zwerf)katten die gevoederd worden, worden NIET gecastreerd en/of gesteriliseerd op kosten van het lokaal bestuur omdat die kat toebehoort aan degene die hem voedert.

Laat je op eigen initiatief een zwerfkat steriliseren bij de dierenarts, dan komen we NIET tussen in de kosten.

Breng je een zwerfkat naar de dierenarts i.p.v. te melden aan de gemeente via het meldingsformulier, sta je ook in voor de gemaakte kosten.

Verplichte castratie en sterilisatie

  • Sinds 1 april 2018 moeten kittens gesteriliseerd of gecastreerd worden voor ze 5 maanden oud zijn.
  • Katten geboren tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018 moesten ten laatste op 1 januari 2020 gesteriliseerd zijn.
  • Elke kat moet worden gecastreerd of gesteriliseerd vóór ze verkocht of weggegeven wordt.
  • Uitzonderingen op de castratieverplichting zijn katten die naar een erkende fokker (met HK-nummer) gaan of katten die voor het buitenland bestemd zijn.

Op huisdierinfo.be vind je meer informatie over de castratie en sterilisatie van katten.

Heb je zelf een ongecastreerde kater of ongesteriliseerde kattin?

Maak dan een afspraak bij de dierenarts.

Verplichte identificatie en registratie

Sinds 1 november 2017 moeten de volgende katten geïdentificeerd zijn (met chip) en worden geregistreerd in de centrale databank CatID:

  • alle katten jonger dan 12 weken
  • alle katten voor ze weggegeven of verkocht worden
  • alle katten uit het buitenland, als ze langer dan 6 maanden in België verblijven.

Is je kat al geregistreerd in een andere databank? Dan moet je ze niet opnieuw in CatID registreren.

De identificatie en registratie gebeurt door de dierenarts. Ook wijzigingen in de gegevens (vb. een adreswijziging) worden door de dierenarts doorgegeven.

Adopteer een dier

Op de website adopteereendier.be krijg je met 1 muisklik het aanbod van alle asielen in Vlaanderen te zien. Zo vind je een huisdier dat perfect bij je past!

Wil je een dier uit Wallonië adopteren?

Dan heb je le permis de détention, oftewel het bewijs dat je huisdieren mag kopen of adopteren, nodig. Meer info: www.ternat.be/vergunning-huisdier-uit-wallonie