Veilige schoolomgevingen en projecten

Gepubliceerd op donderdag 16 januari 2025 7 u.
Samen naar een duurzame toekomst

In het kader van veilige schoolomgevingen kan het lokaal bestuur Ternat rekenen op de ondersteuning en subsidies van de provincie Vlaams-Brabant. Met deze subsidies moedigt de provincie duurzame woon-schoolverplaatsingen aan die verplaatsingen met de fiets en te voet stimuleren.

We zetten volgende projecten in de kijker:

Project Meersstraat/Muilemlaan

Ternat maakte al verschillende schoolomgevingen veiliger. Ook in dit project namen we maatregelen om de veiligheid van schoolgaande kinderen te verbeteren:

  1. Invoering van een fietsstraat in de Muilemlaan
  2. De Schoolstraat wordt een woonerf.
  3. De best te volgen fietsroute wordt aangeduid met fietslogo's op de rijbaan. Dit vraagt nog extra aandacht aan bestuurders van gemotoriseerde voertuigen.
  4. Aan de Katarinakring in de Rodestraat wordt een Park+Ride-zone ingericht. Ouders zetten hun kinderen af aan de Park+Ride en vervolgen nadien hun weg zonder extra verkeersdrukte te creëren in de Muilemlaan en de Meersstraat. Dit draagt bij aan een veiliger schoolklimaat.

Met deze initiatieven willen we een toegankelijke en duurzame schoolomgeving voorzien en hopen we dat ouders bijdragen aan een veilige en zelfstandige omgeving, zodat kinderen veilig naar school kunnen fietsen of wandelen.

Wat is een Fietsstraat?

In een fietsstraat is de veiligheid en het comfort van fietsers vergroot, maar gelden enkele belangrijke regels:

> Fietsers hebben altijd voorrang op motorvoertuigen. Auto's passen hun rijstijl aan, aan de aanwezigheid van fietsers en mogen hen niet inhalen.

> Een fietser mag een andere fietser wel inhalen. Het inhaalverbod geldt enkel voor de bestuurders van motorvoertuigen.

> Er geldt een maximumsnelheid van 30 km/u voor alle voertuigen. Deze snelheidsbeperking zorgt ervoor dat fietsers niet bedreigd hoeven te voelen voor en door snellere voertuigen.

Ruimte voor voetgangers

In straten waar geen voetpad is of waar een gemengd voet- en fietspad is, gelden er specifieke richtlijnen om de veiligheid van voetgangers én fietsers te verzekeren:

  • Op een gemengd voet- en fietspad delen fietsers en voetgangers de ruimte. Fietsers moeten altijd rekening houden met voetgangers en hun snelheid en gedrag aanpassen wanneer ze dicht in de buurt van voetgangers komen. Op die manier worden gevaarlijke situaties vermeden.
  • Is er geen voetpad? Als voetganger loop je dan best aan de linkerzijde van de weg of tegen de rijrichting in op het fietspad. Dit zorgt ervoor dat je aankomende verkeer beter kan zien, wat je veiligheid enorm verhoogt.

Regels voor een woonerf

Een woonerf is een gebied waar de verkeersregels zijn aangepast om de veiligheid en het comfort van voetgangers, fietsers en andere weggebruikers te waarborgen. In een Woonerf gelden enkele specifieke regels die ervoor zorgen dat iedereen zich veilig kan verplaatsen:

  • In een woonerf hebben voetgangers altijd voorrang. Ze kunnen vrij bewegen zonder zich zorgen te maken over gemotoriseerd verkeer.
  • De maximale snelheid in een Woonerf is beperkt tot 20 km/u. Deze lage snelheid zorgt ervoor dat voertuigen zich moeten aanpassen aan het tempo van voetgangers en fietsers.
  • In een woonerf delen voetgangers, fietsers en voertuigen dezelfde ruimte. Auto's moeten bijzonder voorzichtig rijden en hun rijgedrag aanpassen aan de aanwezigheid van anderen.
  • Een woonerf is vaak ook een speelruimte voor kinderen. Dit maakt het nog belangrijker dat bestuurders extra alert zijn op spelende kinderen en hun snelheid aanpassen om ongevallen te voorkomen.

Samen naar een veilige en duurzame toekomst

Met de invoering van fietsstraten en woonerven werkt het lokaal bestuur Ternat aan een veilige en duurzame toekomst. Deze maatregelen zijn niet alleen gericht op het verbeteren van de verkeersveiligheid, maar ook op het bevorderen van een gezondere, groenere en meer leefbare gemeente voor alle inwoners.

Als volwassene geef je het goede voorbeeld door de verkeersregels te respecteren, gevaar te (voor)zien en sociaal te zijn naar andere weggebruikers. Kinderen leren immers veel van jouw gedrag!