Het is meestal geen goed idee om meteen na een storm in het bos te gaan wandelen om verschillende redenen:
- Gevaren van omgevallen bomen: Tijdens een storm kunnen bomen omvallen of takken afbreken. Deze kunnen gevaarlijk zijn en ernstig letsel veroorzaken als je eronder terechtkomt.
- Instabiliteit van de grond: De grond kan verzadigd raken door hevige regenval tijdens een storm, wat kan leiden tot modderstromen of aardverschuivingen. Het is mogelijk dat de paden in het bos onveilig zijn vanwege verzakkingen of verschuivingen.
- Risico op vallende takken: Zelfs als bomen niet volledig omvallen, kunnen ze nog steeds losse takken hebben die gevaarlijk kunnen zijn. Deze takken kunnen op elk moment naar beneden vallen, vooral als er nog sterke windvlagen zijn na de storm.
- Moeilijkheden bij navigatie: Stormen kunnen het boslandschap veranderen door bomen en takken over paden te verspreiden. Dit kan leiden tot verwarring en moeilijkheden bij het vinden van de juiste route.
- Reddingsoperaties: Als er iets misgaat tijdens je wandeling na een storm, kan het moeilijker zijn voor hulpdiensten om toegang te krijgen tot afgelegen gebieden in het bos vanwege beschadigde wegen en obstakels.
Het is over het algemeen verstandig om te wachten tot na een storm totdat de autoriteiten het bos als veilig hebben verklaard voordat je gaat wandelen. Bovendien is het altijd een goed idee om iemand te laten weten waar je naartoe gaat en wanneer je van plan bent terug te keren, zodat er hulp kan worden ingeschakeld als dat nodig is. Veiligheid moet altijd voorop staan bij outdooractiviteiten, vooral na extreme weersomstandigheden zoals een storm.
Procedure voor de erkenning van een weerverschijnsel als ramp
Het Vlaams Rampenfonds onderzoekt de geregistreerde meldingen en toetst die af aan de financiële en wetenschappelijke erkenningscriteria. Zo wordt er ook advies gevraagd aan instellingen zoals het KMI, de VMM, het WL en de KSB afhankelijk van het weersverschijnsel. Als voldaan is aan de erkenningscriteria, legt het VRF een dossier voor eventuele erkenning voor aan de Vlaamse Regering.
De erkenning van een weersverschijnsel als ramp wordt vastgelegd in een erkenningsbesluit van de Vlaamse Regering. Dat erkenningsbesluit wordt gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en op de website van het VRF.
Lees meer: ternat.be/procedure-voor-de-erkenning-van-een-weersverschijnsel-als-ramp
Schade melden bij het Vlaams rampenfonds
Als u schade hebt geleden door een uitzonderlijk weersverschijnsel, dan kunt u dat uiterlijk tot 60 dagen na het schadelijk weersverschijnsel melden bij het Vlaams Rampenfonds. Dat is niet hetzelfde als een aanvraag tot schadevergoeding indienen. Dat kan pas als het Vlaams Rampenfonds de ramp erkent.