Workshops
Wilgo bouwen
Waar laat je na het snoeien al dat takkenafval en bladeren? Verhakselen en composteren is een optie, maar je kan er ook met takken, boomstammen en bladeren decoratieve wanden en andere constructies maken in je tuin. In deze workshop maak je zelf mee een wilgo, een iglo met wilgentakken of andere buigzame takken. Met een Wilgo in je tuin creëer je een gezellig schaduwrijk plekje om lekker in te ontspannen of om kinderen in te laten spelen.
- Waar: Plukpark Halle, Kanaalstraat 29, 150 Halle
- Wanneer: za 8/02/2025 – 10u
De workshop is gratis, maar inschrijven via de website van Intradura of bellen naar 02 334 17 55 is verplicht vermits het aantal deelnemers beperkt is.
Thuiscomposteren in een compostvat of -bak
Begint het bij jou ook te kriebelen om in de tuin aan de slag te gaan bij de eerste zonnestralen? Wist je dat compost krachtvoedsel is voor de bloemen, planten en bomen in je tuin? En dat je compost zelf kunt produceren door uw groente,- fruit- en tuinafval thuis te composteren? Je tuin krijgt niet enkel een vitaminekuur maar je bespaart er zelfs geld en afval mee. En bovendien houd je de duurzame kringloop in stand. Weet je niet hoe je eraan begint? Wat wel en niet te composteren? Of welk systeem je best gebruikt? Tijdens deze infosessie bekijken we de verschillende composteersystemen.
Sessie 1
- Waar: Composthoek compostmeester, Ronkel 162, 1780 Wemmel
- Wanneer: zo 16/02/2025 – 10u
Sessie 2
- Waar: Buurtuinen Rodenemhofkes, Reinaertweg 73, 1500 Halle (naast het grote appartementsgebouw)
- Wanneer: za 22/02/2025 – 10u
Sessie 3
- Waar: Composthoek thuiscomposteerder, Hollebeekstraat 354, 1630 Linkebeek
- Wanneer: za 22/02/2025 – 13u30
De workshop is gratis, maar inschrijven via de website van Intradura of bellen naar 02 334 17 55 is verplicht vermits het aantal deelnemers beperkt is.
Webinars
Tuinen voor mens en dier
Met deze drie online infosessies wil Intradura je op weg helpen om jouw tuin op klimaatbewuste manier in te zetten en zowel voor jou als je natuurlijke leefomgeving aangenaam vertoeven te maken. Als resultaat krijg je hopelijk een groenere, duurzamere en meer klimaatrobuuste tuin die beter de extremer wordende variaties in ons klimaat kan weerstaan. Daarbij creëren we niet alleen een mooie tuin, maar ook eentje die de levenskwaliteit in de woning positief beïnvloed en een meerwaarde betekent voor de biodiversiteit in je omgeving.
Online infosessie Tuinen in de Zomer
Of: Hoe overleeft mijn tuin het klimaat?
Bruine gazons, verwelkte planten en veel te hete zitplekken zijn helaas eerder regel dan uitzondering. Tijdens de infosessie ontdek je praktische oplossingen om je tuin om te vormen tot klimaatrobuuste een oase van groen en rust.
Maar dat is niet alles! Heel wat veranderingen hebben ook een positief effect op het binnenklimaat van jouw woning. Door schaduw te creëren en strategisch te vergroenen vermindert de opwarming en blijft jouw huis koeler. Je bespaart dus op energiekosten, omdat je minder afhankelijk bent van airconditioning en ventilatoren.
Ook je buurman- of vrouw kan aan de slag met de kleine tips. Meerdere klimaatrobuuste tuinen naast elkaar zullen mekaar versterken en een hele straat of wijk beter beschermen tegen hitte, droogte of wateroverlast.
Wanneer: 13 februari 2025 – 20u
Online infosessie Dierentuin aan huis
Hoe wordt jouw tuin een meerwaarde maken voor onze natuur?
Wat zijn de spelregels om dieren in onze tuin te krijgen? En hoe vermijden we ongenode gasten? Door kleine stapjes zoals bewust voor bepaalde planten te kiezen tot heel doelbewust de tuin in te richten voor specifieke dieren creëren kansen voor onze flora en fauna. Ook in een traditionele tuin biedt heel wat mogelijkheden.
Het Vlaamse landschap is sterk versnipperd en door onze tuinen goed in te richten kunnen ze een functie vervullen als stapsteen waarlangs dieren zich veilig kunnen verplaatsen in hun leefgebied. Maar ook als schuilplaats, fourageerplek of zelfs om te overwinteren of nestelen kan je tuin een goede plek bieden.
Wanneer: 20 februari 2025– 20u
Online infosessie Kleine ontharding, groenere omgeving
Maak gevels, koertjes, terrassen en opritten groener met kleine ingrepen.
Laat je niet afschrikken bij het woord Ontharden. Met kleine ingrepen kan je er al voor zorgen dat jouw omgeving groener en koeler wordt en dat water opnieuw in de bodem kan dringen. In het nieuwe groen kunnen dieren bovendien voedsel en schuilplekken vinden wat meer kansen geeft aan de natuur. Van de verwijdering van één tegel tot gehele ontharding, van een klimplant tot een minituin. In dit webinar toont Tuincoach Wim de voordelen van een onthardingen met heel wat voorbeelden van ingrepen op ieders maat. Hij overloopt ook een plan van aanpak met aandachtspunten en een handvol praktische tips.
Wanneer: 27 februari 2025 - 20u
Deze webinars zijn gratis, maar inschrijven via de website van Intradura is verplicht.
Deze lessen wordt georganiseerd in samenwerking met Intradura en de Provincie Vlaams-Brabant 'Leven de tuin'.