Meerjarenplan 2026-2031

Elke gemeente is verplicht in 2025 het meerjarenplan 2026-2031 op te maken.

Wat is een meerjarenplan?

Het meerjarenplan is een belangrijk instrument voor het bestuur van een gemeente. Het is een strategisch document dat de richting en de prioriteiten van het gemeentebestuur voor de komende jaren vastlegt. Het meerjarenplan bevat de doelstellingen en de acties die het gemeentebestuur wil realiseren in de komende 6 jaar en dit linkt aan de beschikbare middelen (financiën en mensen).

Wie maakt zo’n meerjarenplan op?

Het meerjarenplan is een participatief proces dat niet gemaakt wordt door één persoon. Het krijgt vorm door samenwerking van de beleidsmakers, het management, inwoners en adviesraden van Ternat en door de medewerkers van het lokaal bestuur.

Hoe ziet het traject er uit?

Stap 1: Omgevingsanalyse (afgerond)

Een omgevingsanalyse schetst de huidige situatie van een omgeving en brengt per beleidsdomein de belangrijkste ontwikkelingen, noden en vragen in kaart. Deze analyse biedt inzicht in sociale, maatschappelijke, culturele en economische trends op basis van gegevens uit databanken, GIS-indicatoren en bevolkingsonderzoeken. Dit vormt de basis voor het maken van strategische beleidskeuzes.

Stap 2: Inspiratienota (afgerond)

Na de lokale verkiezingen stelde de administratie een inspiratienota voor aan de nieuw gekozen bestuursploeg. Dit document geeft aan waar het bestuur in de komende bestuursperiode het best kan op inzetten. Ze is gebaseerd op de omgevingsanalyse.

Stap 3: Afspraken maken met de nieuwe beleidsploeg (afgerond)

Stap 4: Beleidsnota (afgerond)

Het nieuwe college van burgemeester en schepenen legt de belangrijkste doelstellingen vast voor het nieuw beleid in een beleidsnota. Dit zijn de voornaamste ambities voor de nieuwe legislatuur.

Stap 5: Interne en externe participatie (maart – juni 2025)

Al onze medewerkers krijgen de kans om ideeën aan te reiken, bedenkingen te maken en informatie toe te voegen aan dit doelstellingenkader.

Ook jullie, onze inwoners, krijgen de kans om hierover mee na te denken. Meer informatie volgt.

Stap 6: Ontwerpen en financieel vertalen van de doelstellingenboom (maart – augustus 2025)

Het college legt de beleidsdoelstellingen en actieplannen definitief vast. Daarna zal via verschillende werkgroepen de vertaalslag van beleidsdoelstellingen naar acties gemaakt worden. Nadat de acties duidelijk zijn, volgt de koppeling van de budgetten aan de acties, met de ondersteuning van de financiële dienst. Er wordt een voorontwerp van het nieuwe meerjarenplan opgemaakt.

Stap 7: Bespreking eerste voorontwerp (september 2025)

De wensen worden getoetst aan de mogelijkheden, en bij te weinig (financiële) mogelijkheden worden de wensen bijgesteld of wordt er gezocht naar extra inkomsten.

Stap 8: Bespreken en finaliseren definitief meerjarenplan (oktober 2025)

Stap 9: Vormgeving definitieve documenten (november 2025)

Stap 10: Goedkeuring meerjarenplan door de gemeenteraad (december 2025)